Yamamto New Scalp Acupuncture (YNSA)

Yamamoto New Scalp Acupuncture (YNSA) atau saya panggil voodoo semasa mempelajarimya
 

Pada tahun 1960-an, seorang doktor dan saintis Jepun Toshikatsu Yamamoto menemui sistem akupunktur baru. Pada awalnya, Dr. Yamamoto menggenakan kaedah ini berdasarkan lima ‘basic point’,

Selama dua belas tahun, menggunakan titik asas (basic point) yang sangat berkesan ini, beliau berjaya merawat pesakit strok yang menderita kesakitan dan lumpuh. Pada 1973, buat pertama kalinya kaedah ini dibentang di Kongres Ryodoraku Jepun di Jepun.

Yamamoto New Scalp Acupuncture (YNSA): Development, Principles, Safety, Effectiveness and Clinical Applications | IntechOpen

Sejak tahun 1973, sistem rawatan ini telah dikembangkan dengan memperkenalkan titik-titik lain sebagai tambahan kepada ‘basic point’ seperti ‘sensory point’, ‘brain point’, ‘y point’, ‘additional point’, ‘treatment point’  termasuklah pelbagai titik diagnostik.

 

 

Sistem YNSA sangat berkesan digunakan di pelbagai keadaan neurologi dan ortopedi. Antara sakit2 yang boleh dibantu-rawat seperti frozen shoulder, strok, vertigo, sakit belakang, sakit pinggang, sakit kepala, sakit bahu, masalah mata, migrain, dan lain2 lagi.

Kelebihan Sistem ini adalah
1. titik rawatannya berada hanya dikawasan kepala,. jadi pesakit tak perlu membuka pakaian
2. Rawatan yang fleksible dan mudah dilakukan dimana-mana yang tidak memerlukan tempat yang spesifik.
3. Rawatan ini mendatangkan kesan yang segera (immidiate effect) pada banyak situasi
4. Merawat masalah penyakit akut dan kronik hanya dengan menggunakan point di kepala.

Kongsikan:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *