Al Hijamah (Bekam) sebagai Kaedah Pengubatan Terbaik

 

Kaedah bekam telah diperakui keistimewaannya oleh perubatan moden sebagai kaedah yang paling baik sebagai langkah pencegahan apabila kita dalam keadaan sihat mahupun dalam keadaan sedang sakit. Hal ini telah disampaikan oleh nabi.


Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda:

“Sesunggguhnya pengobatan yang paling baik kalian gunakan adalah bekam”,
(Mutaffaqun ‘alaih: Bukhari dan Muslim).Dengan demikian pengubatan kaedah bekam merupakan sunnah Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam
yang sangat dianjurkan untuk dilakukan oleh setiap muslim. Kaedah ini merupakan pengubatan paling ideal baik dari secara Islami mahupun perubatan moden. Bekam sebagai kaedah pengubatan yang telah dikenal sejak ribuah tahun yang lalu dan terus berkembang hingga sekarang. Dari mulai zaman Mesir Kuno, Hipocrates, telah menunjukkan bahawa kaedah ini memiliki kedudukan yang tinggi diantara kaedah pengubatan lain. Hal ini dikuatkan dengan penilitian ilmiah yang banyak dilakukan oleh pengamal perubatan moden.
Umat Islam jangan sampai melakukan kaedah pengubatan yang mendekati syirik, seperti minta bantuan dari orang pintar, dukun, ataupun paranormal, karena setiap penyakit pasti ada obatnya dan Allah tidak menurunkan suatu penyakit kecuali juga menurunkan obatnya.
Perbandingan antara Darah Pembuluh dengan Darah Hijamah
Pakar perubatan moden terkejut dengan pernyataan ilmuan Damaskus, Al-Allamah Muhammad Amin Syaikhu, yang melakukan penelitian tentang hijamah “Rahsia mekanisma penyembuhanan melalui kaedah hijamah (berbekam) terletak pada pembersihan tubuh dari darah kotor yang mengganggu fungsi sistem tubuh dalam melaksanakan tugas-tugasnya dengan sempurna, sehingga membuatkan tubuh itu menjadi sasaran mudah berbagai jenis penyakit.”
Untuk mengungkap makna ungkapan di atas (membersihkan tubuh dari darah kotor), sekelompok pakar perubatan moden telah melakukan penelitian terhadap darah yang keluar karena hijamah, iaitu dari bahagian bahu. Mereka membandingkannya dengan darah dari pembuluh darah orang yang menjalani hijamah tersebut, supaya dapat diketahui hasil antara keduanya.
Dari pengujian ini dapat disimpulkan hasilnya sebagai berikut:
  1. Darah hijamah menghimpun sepersepuluh kadar sel darah putih (10% leuosit) berbanding darah dalam vena. Itu terjadi dalam setiap sampel tanpa ada pengecualian. Hal ini cukup menarik, sebab bagaimana darah dapat keluar tanpa disertai leukosit? Fakta ini menunjukkan bahwa hijamah dapat menjaga unsur organ imunisasi dan bekerja untuk menguatkannya.
  2. Semua sel darah merah (eritrosit) yang keluar melalui hijamah memiliki bentuk yang ganjil. Iaitu sel darah merah ini telah tidak mampu melaksanakan fungsinya . Dari sini dapat dijelaskan bahwa hijamah dapat menghilangkan sel-sel darah merah yang kotor dan darah yang tidak diperlukan, sehingga yang tertinggal di tubuh adalah sel-sel darah putih. Dengan  pengambilan darah secara langsung dari pembuluh darah dapat menghilangkan pembentuk darah yang bermanfaat (HDL), sementara sel-sel darah merah yang tidak diperlukan (LDL), masih tetap ada.
  3. Isipadu pengikat zat besi yang ada dalam darah hijamah sangat tinggi (550-1100). Ini menunjukkan bahwa hijamah mampu mempertahankan zat besi didalam tubuh, tanpa keluar bersama darah yang dikeluarkan melalui kaedah hijamah.
  4. Kandungan mineral sisa metabolisme dalam darah bekam tinggi sekali.  Ini menunjukkan bahwa bekam berhasil mengeluarkan semua kotoran, sisa, endapan darah sehingga mendorong kembali aktifnya seluruh sistem dan organ tubuh (Abdul Fatah,2005).
Hubungi/whatsapp untuk temujanji
Ar Rahmah Wellness
019 339 3290
“Ya Allah, Engkau adalah Asy-Syafi (Maha Menyembuhkan),
tiada kesembuhan selain kesembuhan dari-Mu”

 

Kongsikan:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *