Penjelasan Ilmiah Mengenai Kaedah Berbekam Rasulullah SAW

Bekam merupakan terjemahan dari kata hajama-yahjimu/yahjumu yang berarti menghisap atau menyedot,  Hijamah, atau dari kata al hajmu, yang berarti pekerjaan membekam. Pelaku/penghisap lubang alat bekam disebut hajjam.  Sehingga hijamah atau bekam diartikan sebagai peristiwa penghisapan darah dengan alat menyerupai tabung, serta mengeluarkannya dari permukaan kulit dengan penyayatan yang kemudian ditampung dalam gelas (Yasin, 2005).

 

   

Sistem peredaran darah atau disebut juga sistem kardiovaskular terdiri dari jantung sebagai pam, dan 2 jenis sistem pembuluh: sistem kitaran darah dan sistem imun (limfa) yang panjang rangkaiannya mencecah 60,000 mi.
Terlalu ramai individu yang menghidapi penyakit yang berkaitan dengan sistem peredaran darah.  Lebih dari 90% penduduk Amerika menghidapi penyakit yang berhubungan dengan kardiovaskular.  Hamper 1.5 juta orang Amerika setiap tahun menderita serangan jantung, 300,000 di antaranya meninggal sebelum sempat mendapatkan pertolongan perubatan.
Hijama tidak memberi efek langsung dalam penyembuhan penyakit.  Hijamah membersihkan pembuluh darah sehingga penyakit tidak sempat muncul.  Jika penyakit telah terlanjur muncul, hijamah membersihkan pembuluh darah sehingga proses penyembuhan berjalan dengan lebih baik.  RIngkasannya, hijamah membantu tubuh untuk menyembuhkan dirinya sendiri.
Hijamah membuang sel-sel darah yang sudah mati dari sistem kardiovaskular.  Ia bekerja seumpama membersihkan/mencuci radiator kereta.  Jika kemderaan anda meragam karena radiator tersumbat, tentu pembersihan ini akan membuat kenderaan anda baik semula.  Tapi jika radiator telah retak, tentu usaha ini tidak dapat berfungsi seperti yang diharapkan. 
Manusia sangat beruntung kerana mempunyai tubuh yang tidak sama seperti mesin, dimana ia dapat memperbarui sel-selnya.  Hijamah akan bertindak kuat pada penyakit seperti stroke, jantung iskemik dan penyakit-penyakit akibat tingginya kadar cholesterol (McConnell,  2007)
   
BERBAGAI CARA  PENGELUARAN DARAH.
  1. Pembedahan melalui arteri.  Pembedahan arteri adalah pengeluaran darah bersih dari jantung untuk dialirkan ke seluruh tubuh.  Pembedahan ini sangat baik untuk membantu metabolism tubuh, karena memberi rangsangan kepada tubuh untuk menghasilkan sel-sel darah yang baru.
  2. Pembedahan melalui vena.  Pembedahan vena adalah pengeluaran darah dari seluruh tubuh yang akan mengalir balik ke jantung.  Hal ini sangat membantu kerja jantung dalam proses pembersihan darah.
  3. Pembedahan permukaan kulit/bekam/hijamah. Kulit merupakan organ terbesar dalam tubuh manusia dan paling banyak berkumpulnya toksin.  Cara ini merupakan cara paling popular dalam pengeluaran toksin.  Endapan-endapan toksin yang berasal dari makanan yang mengandung zat pewarna, penyedap, pengawet, pemanis serta pencemaran udara dan pestisida untuk penyemprot hama bagi tanaman dan sayuran.  Sisa-sisa racun tersebut banyak berkumpul di permukaan bawah kulit. 
  4. Penyedotan dengan lintah.  Cara ini dilakukan dengan menempelkan lintah pada permukaan kulit untuk kemudian menghisap darah yang dianggap mengganggu peredaran darah.lintah akan berhenti menghisap darah apabila tubuh sudah tidak dapat menampung darah lagi dan lintah tersebut akan mati dengan sendirinya.(Fatahillah, 2007).
Hubungi/whatsapp untuk temujanji
Ar Rahmah Wellness
019 339 3290
“Ya Allah, Engkau adalah Asy-Syafi (Maha Menyembuhkan),
tiada kesembuhan selain kesembuhan dari-Mu”
Kongsikan:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *