SIRI KEDUA : KETEPATAN RAWATANRawatan yang tepat bergantung kepada hasil diagnos seorang pengamal..

Berdasarkan diagnos, pengamal sudah mengetahui keadaan pesakit dan pengamal seharusnya boleh membuat analisa untuk setiap kaedah rawatan yang digunakan.

Kepelbagaian modaliti membantu pengamal memberikan rawatan yang terbaik untuk pesakitnya.

Contohnya seorang pengamal bekam perlu memahami kaedah pembekam yang betul, mekanisma kerja bekam dan titik yang dibekamnya. bukannya memberikan pakej mengikut cup, 10 cup, 20 cup, 30 cup, 40 cup dlll.

begitu juga dengan modaliti urutan. urutan kesegaran berbeza dengan urutan terapeutik. kepelbagaian teknik dan seni urutan sangat membantu pengamal untuk mengurut pesakitnya..

Berdasarkan penjelasan diatas, modaliti (kaedah rawatan) bukanlah satu-satunya kaedah yang penting dalam rawatan.

Tetapi, fundamental sesuatu ilmu adalah lebih penting. Tanpa fundamental yang betul, bagaimana kita nak faham rawatan yang diberikan dapat membantu pesakit.

Seperti contoh rawatan akupunktur ada fundamentalnya yang tersendiri. Boleh je nak buat akupuntur dengan cucuk-cucuk. Tapi itu bukan pengamal. Tetapi menghafal resepi point.

Sampai sekarang saya masih lagi belajar dan menggali khazanah perubatan dan perawatan. Semakin saya belajar, semakin banyak ilmu yang saya baru tahu. Allahuakbar! Luasnya ilmu ni..

Dah baca sampai habis?
Nak saya tulis tentang diagnos pulak? Komen ‘dah habis baca’

Semangat sikit saya nak tulis..

Kongsikan:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *